Friday, July 01, 2005

Júniusi krónika

Külföld:
• Bolívia: La Paz utcáin tüntetések zajlanak. A szegénységben élő indián lakosság az ország gázkészleteinek államosítását követeli. Carlos Mesa elnök új alkotmány elfogadását javasolja, népszavazást kezdeményez, majd lemond posztjáról.
• Választások Iránban: az ultrakonzervatív Ahmadinedzsád, a vallásos szegények jelöltje a szavazatok 61,75 százalékát, ellenfele, a reformernek tartott Rafszandzsani volt elnök 35,87 százalékát szerezte meg.
• Bulgária: parlamenti választásokon, alacsony részvétel mellett az országot a 90-es években csődbe vivő szocialisták nyernek. Szimeon Szakszkoburggotszk, a spanyol emigrációból hazatérő cári unoka helyzete egyelőre bizonytalan.
EU:
• Hollandia is nemet mond az Alkotmányos Szerződésre. A választók 63%-ka nemmel szavazott. Az okok között a török tagság, a liberális holland társadalmi modell védelme, a magas hozzájárulás a közös költségvetéshez, illetve a holland befolyás csökkenése a kibővített EU-ban találhatók.
• Brüsszel: teljes kudarccal végződik az Európai Tanács ülése. Az Alkotmányos válságot nem sikerült megoldani, csupán egy nyilatkozat született, amelyben az állam- és kormányfők kimondták, nem tekintenek el az Alkotmány ratifikációs folyamatától, de annak határidejét meghosszabbítják. A másik nagy kudarc a 2007-13-as pénzügyi időszak keretének teljes bukása. A luxemburgi elnökség javaslatát mind a GNI hozzájárulás, mind a brit visszatérítés befagyasztása terén elutasították (UK, NED, SWE, ESP, FIN vétójával). Az EU komoly válságba került.

Belföld:
• Az OGY 185-182 arányban Sólyom Lászlót választja meg köztársasági elnökké. Szili Katalin a koalíció jelöltje veszít. Az elnökválasztás előélete egy érdekes politikai játszma, amelyben a felek mindent bevetnek, ami a politikát passzióvá teheti. A negyedik elnökválasztás nyilvánvalóvá tette, hogy az MSZP a pozíciót zsákmánynak tekinti, amelyet egy vezető pártpolitikusnak szán. A szocialisták azonban saját gödrükbe esnek, mert hozzáállásuk lehetetlenné tette a koalíciós megegyezést, ezzel az ellenzék kezébe adva a döntést.
• 100 lépés: a kormány ötéves adócsökkentési és adónövelési tervet hozott nyilvánosságra. 2006 január elsejétől csökkenteni szeretnék az Áfát. A legmagasabb kulcs 25 helyett 20% lenne. Tovább csökkentenék a felsőbb személyi jövedelemadó kulcsot is. Mindezzel párhuzamosan bevezetnék a luxusingatlan adót (100 millió feletti ingatlanokra). Az iparűzési adó megszüntetése a távoli évekre csúszik – ez már a következő ciklus kérdése.

Gazdaság:
• Az első negyedévben 12%-kal nőtt az export, míg az import csak 6%-kal. Ennek következtében jelentősen javult a külkereskedelmi mérleg egyenlege.
• A jegybank 7,00%-ra csökkentette a jegybanki kamatot.

No comments: