Thursday, July 13, 2006

Atompoker

Iran emeli a tetet.

Izrael megtamadta Libanont
A Hezbollah szerdai támadása után kétfrontos háborúvá nőhet Izrael és a palesztinok szembenállása. A libanoni síita terroristák (a Hezbollah nem terrorszervezet) rakétatámadása és túszejtése jól szervezett akció volt, de tulajdonképpen Izraelnek kedvezett. Jeruzsálemben most legalább már tudják, mit akarnak tenni. Keményen, katonai eszközökkel verhetik szét a Hamászt és az országot támadó szélsőségeseket.

Induljunk ki abbol, hogy Iran atombombat akar. Barmi aron. Torekvese logikus: a vilag egyik legnagyobb olajkeszlete felett ul - az amerikaiak pedig szep lassan korbeveszik az orszagot...aztan elvileg a nem atomhatalom Irant barmikor "felszabadithatjak". Az amerikaiak pedig nagyon szeretnek olajban gazdag orszagokat felszabaditani.

Az egyeduli eszkoz, amitol az amerikaiak is felnek: atombomba. Mert ha az egyszer felrobban, akkor nincs az a high-tech kutyu, ami a kozelben levoket megmenti. Mondjuk nem lenne mindegy, ha egy repulogep anyahajot es kiserohajoit atomtamadas erne a nyilt vizen: egybol 1000 milliardos dollaros kar es 10 000 fos veszteseg. Eszak Korea esete mutatja: aki atombombaval rendelkezik, biztonsagban van.

Iran tehat atombombat akar. Es ez az amit az amerikaiak nagyon nem akarnak. Olyannyira, hogy mar evek ota folyik Iran megszallasanak katonai tervezese. Csakhogy: az USA egy demokracia. Nem indithat csak ugy haborut. A kulvilaggal szemben azt tehet, amit akar, de sajat polgarai meg elszamoltathatjak - az elszamolas ket fo kerdese: anyagi es emberi aldozat.

Sokan gondoljak, hogy anyagilag az USA eroforrasai kimerithetetlenek. Kozel jarunk a valosaghoz, csakhogy meg az USA sem tud egyszerre harom-negy haborut viselni a vilag masik vegen anelkul, hogy lakossaganak eletszinvonala ne csokkenjen. Mar az iraki haboru is komoly egyensulytalansagokat idezett elo. Iran pedig egy joval nagyobb es erosebb ellenfel. Az irani haboru nem olyan sima kis CNN haboru, mint az iraki. Iran legyozheto, es az USA nyilvan le is gyozi, de mindez sokba fog kerulni. Minderrol persze az oktoberi amerikai valasztasok elott szo sem eshet a tengeren tulon...

Az USA hezitalasat latva sokakban merult fel az a realis elkepzeles, hogy az USA finanszirozasaban az izraeliek hajtanak vegre az iran elleni katonai akciot.

Es most ertunk el a Hezbollahhoz es a Hamaszhoz. Mindketto celja Izrael megsemmisitese. Mindket szervezet benne van az atompokerben. Ha sikerul lekotniuk Izraelt, akkor Iran rengeteg hasznos idot nyer. Es pont ez a celja: idot nyerni, hogy meglegyen a bomba, mielott az amerikaiak felkeszitik a kozvelemenyuket a varhato vesztesegekre, karokra.

A Hamasz, majd a Hezbollah pedig a legegyertelmubb modon provokalta Izraelt. Katonakat ejtettek tuszul - ezzel megsertve egy fontos szabalyt. Izrael nem valaszolhat mast katonai elrablasara, mint mozgositja minden erejet es megszallja a Gaza ovezetet es Libanont. Es ezzel teljesul is az iraniak terve: lekotik a zsido hadsereg figyelmet. Izrael foglalkozzon azzal, hogy csuzlizo gyerekeket gyilkol, ne pedig az atomuzemek, raktarak bombazasat keszitse elo.

Nagyon durva dolog ez az atompoker. Ha Iran&Co. sikkerrel jar, akkor megvan az iszlam fundamentalistak bombaja - nem kell reszletezni mekkora veszely. Ha pedig az USA lep, akkor az az egesz kozel kelet megszallasat es egy sulyos Iran elleni haborut jelent - eddig a nyugati civilizacio magallamai rendre a perzsak elleni hadjaratokba buktak bele...ez sem tul jo opcio...

No comments: