Saturday, April 28, 2007

Amerikai monetáris politikáról

Richard Backus szerint közel az összeomlás és ennek oka az amerikai monetáris politika. Backus abból indul ki, hogy az amerikai gazdaságban az inflációt a gyengülö dollár válthatja ki.

A dollár gyengülésének hátterében pedig az áll, hogy a nyitott kereskedelemhez nem társul egyfajta globális foglalkoztatáspolitikai minimum. A kínai munkásokat alig védik szakszervezetek és törvények. A fejlödö országok munkabérköltsége töredéke a fejlett szociális rendszereket fenntartó országokénak. Így az alacsony bérköltségek mellett termelö vállalatok egyszerre képesek fejleszteni és agresszív piaci politikával új piacokat szerezni. Az olcsó ázsiai termékeket szinte magába szippantja az amerikai fogyasztói piac. Ebböl adódik a csillagászati kereskedelmi deficit.

Az amerikai termelök versenyképességét csak egy drasztikus dollárgyengülés erösítheti meg. A dollárgyengülés egyrészt inflációt gerjeszt az importon keresztül, másrészt devalválja a gazdagok portfolio befektetéseit. Az inflációt megakadályozandó a FED magasan tartja a kamatszintet, amely tovább lassítja az amerikai reálgazaságot, másrészt Amerikába vonzza a külföldi megtakarításokat.

Amennyiben a kereskedelmi deficitet nem a dollárgyengülés egyenlíti ki, akkor nincs más lehetöség, mint amerikai értékpapírokkal finanszírozni. Ennek lehetösége pedig korlátos. Amerika vagyona sem végtelen. Az értékpapírokkal finanszírozott kereskedelmi deficit miatt - a szerzö szerint - tíz éven belül bekövetkezik a gazdasági összeomlás! Elöbb-utóbb elfogy az a vagyon, amelyet a kereskedelmi deficit finanszírozásáért cserébe fel kell ajánlani. Amikor eljutunk ehhez a ponthoz, akkor drasztikus dollárgyengülésre számíthatunk.

No comments: