Thursday, November 08, 2007

Bush a finishben

Az iraki háború meghozta gyümölcseit - micsoda abszurd képzavar - az USA 2003 óta 467 milliárd dollárt vert el. Majdnem annyit, mint amennyit az EU-ra költünk - egy nemzetközi szervezetre, amely finanszírozza a mezőgazdaságot, kutatás-fejlesztést, regionális beruházásokat, környezetvédelmet.
Teszi ezt Amerika olyan helyzetben, amikor óriási külkereskedelmi deficitet halmozott fel, hatalmas költségvetési hiánnyal. Az eredmény? Nos, lassul a gazdaság, lassul a termelékenység. A rengeteg dollár kiömlött Ázsiába.
Most jön a fekete leves. Pár napja az USD/EUR árfolyam elérte az 1,5-es lélektani határvonalat. Kína gondolkodik, mire váltsa át 1300 milliárd dollár valutatartalékát. Az OPEC pedig azon, hogy átáll a dollárelszámolásról euróra!
A 2010-es évek nagy spleent fognak hozni Amerikának. Pénzük egyre kevesebbet ér, miközben az energiaárak emelkednek. Le kell dolgozniuk külföldi adósságaikat, ki kell egyensúlyozni a költségvetést, le kell építeni a kereskedelmi mérleghiányt. Stagnáló életszínvonal, csökkenő autóméretek, néger és latinolázadások várhatók. és az a szégyenteljes iraki vereség...

No comments: