Saturday, September 27, 2008

Bizalmatlanság

Nagy bajban a világ pénzügyi rendszere. A bankközi piacon nem adnak egymásnak hitelt a bankok. CNN úgy közvetíti a "Credit crisis"-t, mint annak idején a "War On Terror"-t. Nem ok nélkül...a világ pénzügyi rendszerének napjai vannak hátra, elég meglepő lenne, ha holnap-holnapután nem születne meg a 700 milliárdos mentőcsomag.
A mentőcsomagnak a lényege, hogy az állam a pénzügyi rendszer mögé áll és garantálja annak fennmaradását. A lehető legnagyobb veszély épp az, ami a mostani napokban zajlik: ha a nagybankok sem bíznak meg egymásban és nem adnak egymásnak kölcsönt (Lehman csődje óta bárki csődbe mehet, nem tudni kinek milyen csontvázai vannak a szekrényben), akkor a pénzügyi rendszer visszarántja a gazdaságot a középkorba.
Ha nincs bankközi hitelpiac, akkor az egyébként teljesen jó állapotban lévő, nagy vagyonnal rendelkező bankok csipp-csupp ügyeken csődbe mehetnek! Az ATM automatákból kifogy a pénz, nincs hitelkártya, nincs autókölcsön, lakáskölcsön, a csődbe ment bankokban bennragad a betétesek pénze, a vállalati beruházásokról nem is beszélve. Hitel nélkül a reálgazdaság rövid időn belül totál padlóra kerül.
A legrosszabb szcenáriót el kell kerülni. Sok amerikai nagybank így is nagy bajban lesz, de a többség 5-10 éven belül le tudja írni a bedőlt jelzáloghitelek veszteségeit.
A mentőcsomagnak helyre kell állítania a megroggyant bizalmat. Nálunk ennél is fontosabb, hogy a központi bankok felhagyjanak idióta magas-kamat politikájukkal...most annyi pénzt kell a piacra nyomni, amennyi csak van!

No comments: