Sunday, November 23, 2008

Havazás

A hétvégén megérkezett a tél Brüsszelbe. Havazás, havaseső, jégeső, de nem marad meg, mert még pozitív tartományban vagyunk. Tél van - november közepén.
Szimbolikus jelentősége van csak, hogy az oroszok megint gázzal zsarolnak...
A gazdasági válság pedig mélyül. A bankok után az autóipar a következő áldozat. A hitelek befagytak, a munkanélküliségtől tartó fogyasztók bizalmatlanok, a tőzsdén vagyonukat vesztők spórolnak - egyszóval a 'zemberek nem akarnak autót venni.
Az első nagybeteg a GM - az amerikai kapitalizmus zászlóshajója. A GM éveken keresztül erőből akarta megoldani a versenytársak jelentette problémát. Gyengébb minőségű, magas fogyasztású autókat gyártott és rettenetes kedvezményekkel adta el. Évek óta veszteséget termel, eladásai esnek - Toyota már meg is előzte.
Az biztos, hogy meg kell menteni az autóipart. Igaz, jól fogunk szórakozni, hogyan alakul az amerikai ideológia: amíg nekünk jól megy, addíg ha a többiek csődbe mennek, akkor éljen a piac, a szabadverseny és kereskedelem, na de ha a mi gyáraink mennek csődbe, akkor azokat meg kell menteni.
A pénzügyi válságból igazi reálgazdasági válság lett. A megoldás elsősorban a kamatok radikális csökkentése, ezzel együtt a globális pénzügyi rendszer ésszerű szabályozása. A reálgazdaságot élénkíteni kell: itt az EU-ban most - történelmünkben először - közös gazdaságélénkítési csomag készül. Végre.

No comments: