Friday, May 01, 2009

Efficiency

1, Tedd fel a Kedvenceidet a netre, így sokkal gyorsabban tudsz információt keresni (delicious)
2, Írj napi, heti illetve hosszú távú listákat. Rendszeresen értékeld őket. Jelöld ki a fontosakat és a sürgőseket (Eisenhower Matrix)
3, A tervezés folyamata a lényeges, a terv maga folyton változhat. Tervezés előtti lépések: információ beszerzése és feldolgozása (értékelés fontosság és sürgősség szerint).

4, Gondolat-térképek készítése. Angolul Mind-mapping.
Az elme/gondolattérkép a földrajzi térkép analógiájára született memória-technika. Ha ránézünk egy térképre egy sor dolgot látunk rajta, amelyek a valósűgban nincsenek ott vagy teljesen másmilyenek. A térképeket azokon a kódokon keresztül értjük, amelyeket a térkép fedőlapján feltüntetnek. Pl. a folyó kék, az autópálya sárga, a város pirosnégyzet az erdő zöld a hegyek barnák.
A gondolattérkép hasonlóan egy adott téma, gondolat, feladat, probléma feltérképezése papírra. Annyiban haladja meg a tartalomjegyzékek és felsorolások hatékonyságát, hogy különféle elme-trükkökkel ráveszi az agy mindkét féltekéjét a probléma körbejárására: i, először is a gondolattérkép egyedi, követi a rajzoló egyéni gondolkodását, nincsenek szabályok, a rajzoló fantáziája szabad; ii, a térképen színeket kell használni - egy-egy gondolati ághoz egy-egy szín tartozik: a színek bekapcsolják az agy kreatív oldalát a probléma feltérképezésébe! iii, a gondolatok ágai a lapon meghatározott pozíciót foglalnak el - ez egy vizuális trükk - mindannyian képesek vagyunk a látott információ térbeliségét megragadni - tovább erősítve a memória működését;
A gondolattérkép nagyon hasznos eszköz: tanuláshoz, jegyzeteléshez, bonyolult problémák gyors átgondolásához, kreatív munkák előkészítéséhez, dolgozatok-esszék tervezéséhez.

No comments: