Friday, July 10, 2009

Romok

A napilap karikaturistája nagyon eltalálta. Már megint. Hol találkoznak a G8-ak, a világ "legfejlettebb" gazdaságainak vezetői? Egy romos olasz faluban, amelyet majdnem teljesen elpusztított a tavaszi földrengés. A találkozó témája: a világ megmentése...klímakatasztrófa elkerülése, afrikai éhezők támogatása satöbbi.
Talált. A világ egésze persze nincs romokban, de tudjuk ha a pénzügyek romokban vannak, akkor nemsokára a reálszféra is romokban lesz. Amerika és Európa hitelválságban. Növekszik a munkanélküliség, csökken az ipari termelés, az amerikai világbirodalom zászlóshajó cégei csődben, restrukturálás vagy felszámolás alatt.
És mégis. Nemcsak a katonai erő miatt, de lassan-lassan dereng, hogy ismét a gazdag nyugat fog jobban kijönni ebből a helyzetből. Legjobban valószínűleg Amerika. A gazdag és optimista, az újat, az új gondolatot elfogadó és üdvözlő fiatal Amerika. A gazdag észak - Amerika, Európa és Japán - megkezdte az alkalmazkodást: jön a zöld ipari forradalom; energiatakarékosság, fenntartható termelés, közlekedés, agrárium...
BRICs. Nekik kellett volna lenniük az "új világrend" győzteseinek! De végső soron azért ment jól nekik, mert a nyugat globalizációs modellje ezt lehetővé tette számukra.
Kína: a nyugati piacok összeomlása miatt kínaiak tízmilliói kerülnek utcára, haza az éhezés szélén álló falusi Kínába. A gazdasági növekedés fenntartása érdekében az állam erősen költekezik, de biztosak lehetünk benne, hogy fenntarthatatlanul: az állam nem vehet autót a fogyasztók helyett! A feszültségek jelenleg a nyugati tartományban Xinjiang-ban törtek felszínre: etnikai harc az ujgurok és a han kínaiak között (többszáz halott, az etnikai csoportok késekkel, botokkal ölik egymást, kijárási tilalom, hadsereg az utcán stb) - és ez nyilván csak a jéghegy csúcsa...
Oroszország: a lehető legrosszabb állapotban. 10%-os GDP csökkenés, romló korrupciós helyzet, drasztikusan csökkenő lélekszám. Konfliktusos viszony a szomszédokkal. Oroszország pulzáló történelme hirtelen zsugorodó szakaszba váltott.
India: egyelőre túl szegény. Gazdasága főleg szolgáltató, ipara ugyanúgy függ a külső erőforrásoktól, mint a többieké. Geopolitikailag az egyik leginkább érintett nemzet a közelgő klímakatasztrófában.
Brazília: talán még ő áll a legjobban, de a világpolitika perifériáján. Szövetségesi politikája kérdéses. Gazdasága stagnál.
AEJs - Amerca, Europe and Japan
A nyugatnak bíznia kell önmagában. Sokkal jobban fogunk kijönni ebből a válságból, mint all-the-rest. Ezt fel kell ismernünk! Ha a felismerés megvolt, akkor jöhet a cselekvés: a világ vezetése; bátran, de kiegyensúlyozottan kell alkalmazni a jutalmazás-büntetés eszközeit. A Dél ellenkezni fog, de végső soron nekik nagyobb szükségük van az Észak tőkéjére, tudására, technikájára!
A nyugatnak el kell érnie a Co2 kibocsátás erőteljes mérséklését. A globális erőfeszítésből kimaradóknak ki kell maradniuk a globális kereskedelmi rezsimből is. A prosperitásnak mostantól kell, hogy legyenek feltételei!

No comments: