Monday, July 12, 2010

Világbajnokság hősök

A pozitív hősök:
A spanyol válogatott. Régen nem volt ennyire egyértelműen legjobb csapat. A csoportkör után négy nagyon jó ellenféllel játszottak: Portugália, Paraguay, Németország, Hollandia. Mind a négy csapat gyakorlatilag ugyanazt játszotta: megpróbálták kivédekezni a 90 percet, sikertelenül.
A spanyolok kiváló kombinatív játékot mutattak, minden elem jól működött, a kispadon pedig kiváló képességű játékosok ültek.
Ez a spanyol csapat igazi aranycsapat. Két évvel az EB megnyerése után most elhozzák a VB kupát is. Casillas, Sergio Ramos, Puyol, Piquet, Capdevila, Xavi, Xavi Alonso, Iniesta, Busquets, Villa, Torres (cserék: Jesus Navas, Pedro, Llorente, Fabregas, Mata, Marchena)
Thomas Müller - a németek meglepetésembere, a VB gólkirálya, 20 éves, két éve még a másodosztályban focizott; nem véletlenül ő a németek nagy reménysége...
Christiano Ronaldo - a sporttörténelem egyik legemlékezetesebb gólját szerezte, tarkóval pottyantotta a labdát saját maga elé majd bepasszolta a kapuba.
Diego Forlan - A negyedik helyezett Uruguay kulcsembere. Most kiderült miért szerződtette Ferguson a ManU-hoz. A VB legjobbjának is megválasztották.
Egy másik Diego, Maradona edzőként is megmutatta mit tud. Néha hozzáért a labdához, mondani sem kell, ilyenkor hatalmas ováció és vuvuzela orkán támadt.
Szlovákia - minden bizonnyal a leggyengébb képeségű csapat a VB-n, mégis nagy pedagógiai értéke van a szlovákok első VB szereplésének: a munka és a kűzdelem megtérül. Le a kalappal!
Paul Polip - a nemzetközi futball legújabb orákuluma a két éves oberhauseni tunyacsáp. A németek összes meccsét helyesen tippelte meg és eltalálta a világbajnokság nyertes csapatát is.

Negatív hősök:
Rosetti bíró óriási, a stadion kivetítőjére másodperceken belül visszajátszott lesgólt adott meg az argentinoknak, lehetetlen lélektani helyzetbe hozva az egyébként nem rossz mexikói csapatot. Az eset után lehetetlen helyzetbe került a FIFA videobírót elutasító álláspontja.
Felipe Melo - a brazil csapat középpályása. A negyeddöntőben öngólt fejelt majd egy buta szabálytalansággal kiállíttatta magát, megkönnyítve a hollandok dolgát.
De Jong - a döntő első félidejében bemutatott karaterúgása, amelynek szenvedőalanya Xavi Alonso, azonnali piroslapot érdemelt volna (plussz többmeccses eltiltás). A képre éppen ráfért a labda, tudniillik az elég távol volt az esettől...
Suarez - aza uruguayi csapat támadója, a sportszerűtlenségnek elég szép példáját adta, amikor a negyeddüntő hosszabbításának utolsó percében kézzel ütötte ki a gólvonalról a ghánaik lövését. A tizenegyespárbajt Uruguay nyerte.
Franciák - a csapategység felbomlásából nemcsak a francia labdarúgás legcsúfosabb kiesése, de politikai botrány is lett.
Olaszok/Angolok - nem jött össze, de nagyon nem.
Vuvuzela - csak reménykedni tudunk, hogy nem terjed el Európában ez a buta trombita.

No comments: