Tuesday, February 22, 2011

Arab felkelés 8.rész


Az eddigi legvéresebb epizód: Líbia. Kadhafi ezredes nem okozott csalódást, a felkelést a legkeményebb brutalitással próbálja meg felszámolni. A rezsim már jó előre bejelentette (egy állami sms formájában), hogy nem tűri meg a rendszerváltó tüntetőket.
A felkelés központja Bengházi városa. A keleti tartományokban kirobbanó elégedetlenség leverésére kezdetben állítólag fekete zsoldosokat vetettek be. Az eredmény többszáz halott. Ennek ellenére a lázadók birtokba vették a várost és a környező településeket, elvágva a kormányerők utánpótlását.
A harcok lassan terjedtek tovább, mostanra a fővárosban is általános a fegyverropogás. Kadhafi nehézfegyverekkel és vadászrepülőkkel támad a tüntetőkre. A hadsereg bomladozik. Két Mirage F1 pilóta menedékjogot kért Máltán, megtagadták a parancsot, amely szerint tüntetők közé kellett volna bombázniuk.
Mivel a nemzetközi sajtót teljesen kitiltották az országból, ezért nincsenek megbízható hírek. Ám minden ország menekíti az állampolgárait, mert a helyszínen nagyon úgy néz ki, hogy fasza kis polgárháború lesz Líbiában.
Az ENSZ BT ezekben a percekben ülésezik. Azonnali NATO beavatkozásra lenne szükség. Repüléstilalmi és nehézfegyvermentes zónákat kellene kijelölni. A kormányzatot teljes karanténba kell zárni. Ezzel együtt nemzetközi erőknek kellene partra szállniuk Bengháziban.

No comments: