Saturday, March 26, 2005

political agenda

Nem lehet egyszerre mindenkivel konfliktusba keveredni, mert az emberek nem képesek korlátlanul befogadni a változásokat. Haladó politikus nem sérthet meg minden érdeket, ha az emberek úgy érzik nem figyelnek a gondjaikra, akkor leváltják a politikusokat!

Válsághelyzetben, lemaradó(tt) országok esetében a politika kulcskérdése: oktatás és munkahelyteremtés.

"...ha ki akarunk lábalni, akkor az állam...energiáit az oktatásra és foglalkoztatás kérdéseire kell fordítanunk. Amikor az állam fontos programokat indított útjára... mindig azon fáradoztam, nehogy a döntéshozók figyelme túl messze kalandozzon az iskoláról és a munkahelyekről...ha az ember minden ügynek ugyanannyi figyelmet szentel, azzal azt kockáztatja, hogy a közvélemény szemében mindennemű tevékenység összemosódik, és az emberek nem úgy őrzik meg az emlékezetükben, mint akinek sikerült bérmi fontosat véghezvinnie."

Sikerhez tehát két összetevő kell:
1, a politikánk prioritásait egy kezünkön tudjuk megszámolni (oktatás minőségének javítása, egészségügybe több pénz, hadsereg fejlesztése révén szövetségesi megbízhatóság, regionális reform, makrogazdasági egyensúly), ezeken a területeken folyamatosan dolgozni, az esetleges intézményi ellenállásokat konokan feloldani, akár felvállalva a konfliktusokat is - amennyiben meggyőződéssel teszünk jót.

2, mindig figyelni kell az emberekre, nyilván a prioritások meghatározásakor az ő véleményükre kell építeni!

No comments: