Sunday, March 13, 2005

William Jefferson Blythe

Hello

tulajdonképpen régóta irogatok jegyzeteket saját magamnak. Kifogyott a papír, meg macerás a fuzeteket mindenhol magamnál tartani, satöbbi satöbbi.

eldöntöttem, hogy mostantól átteszem székhelyem a netre, vagy ahogy a franciák mondják á la Toile :)))

itteni első bejegyzéseim tegnapi olvasmányi élmányeből valók. Persze lassan haladok, hiszen könyvespolvcaim megteltek, nomeg pénzzel sem vagyok bőven ellátva - nincs okom falni - inkább csak ínyenckedek, nos tehát, asszem a következő hetekben el leszek foglalva Bill Clinton önéletrajzával!

Az érdekes könyvből csak részletek fognak meg.

Azt hiszem, miközben lapozgatok, hogy a hosszútávú siker kulcsa az, hogy az ember érdekes társaságban legyen. Clinton gyerekkorára is jellemző, hogy mikrokörnyezetében sok olyan kiváló elme van, akik később - függetlenül (?) az elnöki karriertől - sokre vitték! Az érdekes emberek köre nyilván hihetetlen pozitív hatással volt az egyébként sem ostoba fiu életére!
Valahol említi, hogy a siker titka az időbeosztás volt. Ahogy Habsburg Otto említette nagybátyjáról - azokat a 20-30 perceket kell okosan felhasználni, amit az emberek elpazarolnak! (ha belegondolok, hány ilyen kis intervallum van egy nap alatt ...máris mindenre van idő!)

dupla zárójelben jegyzem meg: el kéne olvasni Caesartól a Gall háborút!

Egyetemi éveit Washingtonban a Georgtown university-n töltötte, ( link: http://www.georgetown.edu/ ) mi mást is tanulhatott volna, mint Nemzetközi Kapcsolatokat ???
he-he
persze valahogy ott a nagy óceán másik partján kreatívabb szellem uralkodik. A magyar egyetemek tulképpen a középiskola meghosszabbításai. A BL harmadik körében ha döntetlen az eredmény akkor hosszabbítás van. A focisták nem elégedetlenkednek...tudnám a pedagófusok miért nyavajognak? (de ez már más téma)

Carroll Quigley professzor két nagy hatású elméletét említi Billy:
1, amikor a társadalom el akar érni valamilyen célt, akkor létrehoz egy szervezett eszközt, hiszen az emberek általában így hatékonyabban tudnak együttműködni. A gond az, hogy előbb-utóbb ez az eszköt intézményesül, azaz felülkerekedik az önérdek, ami fontosabbnak tartja a saját kiváltásgait, mint az illető eszközt életrehívó szükséglet kielégítését.
mélyes igaz megfigyelés...REFORM...hajrá magyarok!hajrá reform!

2, a nyugati civilizáció fölényének a kulcsa: képes megújulni. Huntington óta civilizációs teóriák ezrei születtek arról, amit Quigley a 60-as évek elején tisztán látott! Civilizációnk sikere egyedülálló vallási és filozófiai meggyöződéséből fakad: az ember alapvetően jó, hogy létezik igazság, amelynek egyikünk sincs birtokában, ezért együtt kell működnünk; ha pedig jót teszünk, akkor itt a földön méltányosabb életben, a túlvilágon pedig jutalomban lesz részünk.

No comments: