Monday, September 18, 2006

Mi a helyzet?

Hihetetlen történet ez.

Puccs vagy ördögi fifika?

MSZP-s belsö harc, vagy a választások elötti aduász? Elvégre az onkormányzati választásokon nem a bizonytalanok döntenek, hanem a törzsközönség...

Mit lehet tenni?

1, Önkormányzati modell. Kíméletlenül kihasználni a helyzetet: eröteljes hajrát inditani az onkormányzati választások elott. Néhány ügyes reklámost ráállítani arra, hogy miket igért és mondott a nagy vezér - majd bejátszani a hangját "hazudtunk reggel és este"...Valszeg ez a legbiztosabb játék: kevés kockázat, nagy nyerési eséllyel. Az ellenfél pedig káoszba és beslö marakodásba süllyedhet. A gyözelemnek viszont kevés reálpolitikai hozama van. Gyurcsány még kidumálhatja magát 2010-ig, önként nem mond le.

2, Sonny Corleone modell: "hozni a matracokat". Vér nélküli polgárháború. Ezúttal megvan a Casus Belli. Az ország 15-25%-ka tudna csatlakozni - ellehetetlenítve ezzel a közlekedést, a gazdaságot, bezárnának az iskolák/kórházak stb. Elöbb-utóbb gyurcsány kénytelen lemondani, hiszen egy európai országban nem lehetnek polgárháborús állapotok. Ennek a verzionak van veszélye: hiszen mi van, ha gyurcsany hajlando eroszakot is alkalmazni. Arrol nem beszélve, hogy elhalasztanák az onkormányzati választást, a jobboldalt pedig csürhének és eröszakos kötekedönek állitaná be a kormány pénzéböl élö sajtó.

3, Moncloa modell: a rendszerváltás erkölcsi tartalékai kimerültek. Gyurcsány fellépése ennek csupán tünete. A legnagyobb ellenzéki pártnak tárgyalásokat kell kezdeményeznie az államfönél és a parlament elnökénél és a koalíciós pártoknál. A tárgyalások célja: új alkotmányos rendszer. Az új alkotmány megszületéséig pedig az ellenzéknek passziv rezisztenciába kell vonulnia. Világossá kell tenni, hogy nemcsak 1-2 ember erkölcstelenségével van a baj, hanem a rendszerrel, amelyben semminek nincs következménye. Ez a modell nyilván engedményt tesz a kormányoldalnak. A kormányozhatóságért cserébe két dolog kell: megfelelö ellensúlyok (önkormányzati finanszirozás/médiatörvény/közt. elnök jogköreinek bövítése/ MNB függetlenségének garanciája stb stb) valamint a jelenlegi kabinet távozása, felelösségre vonása.

No comments: