Tuesday, September 19, 2006

Smith-Mackie


"Ha konfliktus támad a csoport felsorakozik. Konfliktushelyzetben a csoport lojalitást, szolidaritást és a csoport normáihoz való szigoru alkalmazkodást követel. A csoporttagok általában elfogadják ezt, és egységfrontot alkotnak. Az illyen szoros fegyelem nem engedélyez kapcsolatot vagy együttérzést a külsö csoporttal, így tovább mélyül a szakadék a csoportok között, és az újabb konfliktus szinte elkerülhetetlenné válik.
A vezetök idönként kihasználják a konfliktus egységteremtö hatását saját hatalmuk fenntartása érdekében. Ezt a folyamatot mutatta be J. Rabbie és F. Bekkers (1978) amikor egy a munkások és az igazgatóság közti konfliktushelyzetet szimuláltak...a bizonytalan helyzetü vezetök versengöbbek viselkedtek...hogy bizonyítsák rátermettségüket, és megerösítsék pozíciójukat a csoport szemében.
Robbie és Bekkers megállapitásai olyan folyamatot tükröznek, mely a történelem során mindig müködött. Rengeteg vezetö sodorta nemzetét háborúba vagy más szerencsétlenségbe, hogy aládúcolja politikai riválisok, gazdasági problémák vagy hanyatló presztizse miatt veszélybe került hatalmát."

No comments: