Thursday, December 06, 2007

IBM

A Jaquard féle szővőgéppel kezdődött. Jaquard találta fel a lyukkártyás szövőgépet, amellyel bonyolult mintákat tudott magától szőni a gőzzel hajtott szővőgép.
Az Egyesült Államokban 1790 óta tízévente népszámlálást tartanak. Az első népszámláláson 4 millió lakosa volt az akkor még fiatal nemzetnek. Ahogy nőtt a lakosságszám, úgy lett egyre nehezebb feladat a népszámlálás. Az 1880-as népszámláláson már 62 millióan éltek az államokban. A számlálási hivatalnak 9 évébe telt a táblázatok elkészítése. Nyilvánvalóvá vált, hogy a következő cenzus elkészítéséhez valamilyen technikai áttörésre lesz szükség.
A népszámlálási hivatal egyik volt alkalmazottjának, Herman Hollerithnek támadt egy ötlete: az MIT fiatal oktatójaként azt javasolta, hogy alkalmazzák a Jaquard féle lyukkártya módszert a népszámlálás adatainak könnyeb kezeléséhez. Hollerith tervezett is egy táblázatkezelő gépet.
A népszámlálási hivatal alaposan megvizsgálta Hollerith terveit, majd 1890-ben 750 000$-ért rendelt Hollerith féle gépeket. Az új gépeknek köszönhetően a népszámlálás adatainak teljes feldolgozása csak hat évig tartott.
Hollerith ettől kezdve egyre több lyukkártyás gépet tervezett, cége, a Hollerith Machine Company a századfordulón nevet változtatott. Így született meg az International Business Machines Corporation, az IBM.

No comments: