Monday, December 24, 2007

Év embere 1.2

Azt hiszem két komoly tartozásom van még. Az egyik az amerikai demokrácia történetének feldolgozása, a másik a kreml politika megértése. Mindkettő nélkülözhetetlen a mai világ megértéséhez. Előbbire fényes bizonyíték az elnökválasztási kampány - amelyben már az előválasztási szakaszban annyi hazai érdeket gyűjtenek maguk mögé a jelöltek, amelyek ismerete nélkül értelmetlen bármilyen amerikai elemzés.
Utóbbira egy érdekes kis elemzés jelent meg az indexen. Hivatkoznak pl. egy amerikai elemzőre: Mark Ames-re. Az ami szerződ azzal indít, hogy valami zajlik a háttérben, és "ez a valami nem csinos".
A pax-putyina vége felé a kremlben megindult a hatalmi harc, amelynek főszereplői a putyini rend támaszai. "Az első klán a KGB-utód FSZB körül szerveződött. Ennek feje az elemzők szerint Igor Szecsin, az elnöki adminisztráció helyettes vezetője. A klán erős embere Nyikolaj Patrusev, az FSZB vezére, tagja még Vlagyimir Usztinov igazságügyi miniszter, valamikori legfőbb ügyész. Vezető politikai arca Igor Ivanov első miniszterelnök-helyettes, akit sokáig Putyin esélyesebb utódjelöltjének tartottak."
"A másik klán Putyin bizantikus hatalomgyakorlásának eredményeként, a klasszikus oszd meg és uralkodj elve alapján jött létre. Putyin, az FSZB gyengítésére létrehozott egy párhuzamos titkosszolgálatot. Az adórendőrség és a drogellenes ügynökség összevonásával létrehozta a Szövetségi Drogügyi Irodát, vezetésével pedig megbízta Viktor Cserkeszovot. Cserkeszov maga mellé állította Szergej Sztyepasint, a kormányzati ellenőrzési hivatal nagyhatalmú vezetőjét, Viktor Zolotovot, az elnök biztonsági szolgálatának parancsnokát és Jurij Csajkát, a legfőbb ügyészség jelenlegi vezetőjét. A "liberális" klán politikai arca Dmitrij Medvegyev, Putyin kijelölt utódja."
A klasszikus bizánci hatalmi harc célja az állami főhatalom megszerzése. A főhatalom korlátlan uralmat jelent a 150 milliós ország lakossága, a föld második legerősebb hadserege és a világ energia és ásványi nyersanyag készletének harmada fölött. Nem csoda, ha pár év alatt Putyin lett a világ harmadik leggazdagabb embere. Az a csoda, hogy nem ő a leggazdagabb!
A felállás klasszikus keleti: az államé minden erőforrás. Az állami erőforrásokat pedig átmeneti gazdáik rablógazdálkodással használják ki. Mi változott? Annyi, hogy most nincs cár, akinek a kegyeiért kellene a cél elérését biztosító bármely eszközzel megküzdeni. Most egy alkotmány van, ha annak formai keretein belül valaki megszerzi a kellő erőt, akkor az övé a főhatalom, időlegesen.
A cikk szerint a leglényegess eszköz az ügyészség és a kormányzati ellenőrző hivatal. A hatalom továbbra sem a népszuverenitásra épül, hanem az intézmények közötti erőeloszlásra. Aki a legtöbb, legerősebb intézményt (mint a hatalmi szféra egy-egy önálló alrendszerét) tudja maga mögött, az nyer.
Az éve emberét követheti a szilovikok háborúja.

No comments: