Tuesday, February 26, 2008

525

525dik bejegyzés. Helyzetjelentés. Gyorsul az idő. Másfél hete Koszovó független, a szerbek már szervezetten randalíroznak Belgrádban és Koszovó északi részén. Szerbia újabb nemzeti traumán megy keresztül.
Sz.F. mai előadásán az ortodox vallásúakról beszélt. Az ortodoxok mindenki másnál fanatikusabban harcolnak olyan területekért, amely sosem volt az övék. Valószínű, hogy a balkáni konfliktusoknak még nincs végük. Egész addig nem lesz béke, amíg
1, Európa fel nem zárkóztatja őket arra a fejlettségi és kulturáltsági szintre, amelyen a képzelt exisztenciális félelmek elhalnak; vagy
2, Valamelyik nagyhatalom oda nem csap az asztalra és ki nem kényszeríti az ostoba államhatárok megváltoztatását: mindenki tartozzon a saját nemzetállamához! A kis nemzetállamok pedig kössenek olyan gazdasági-rendészeti szerződéseket, amelyek szabad piacra jutást biztsítanak az összes többinek - miközben a katonai biztonságról a nemzetközi közösség gondoskodna. Így akár több kis enklávé-állam is egymás mellett élhetne.
A másik fontos esemény, hogy pár nappal elnökké választása előtt Medvegyev Belgrád-Budapest körutat tett és alá is íratta Gyurcsánnyal a déli áramlat szerződést. Praktikusan nem lett volna értelme nem szerződni, amikor mindenki leszerződött rajtunk kívül. Olaszoknak kell a gáz, osztrákok-románok nyerészkedni akarnak - Bulgária-Szerbia pedig civilizációs szövetségese az oroszoknak.

No comments: