Monday, October 12, 2009

Félreértés

Csillagászok évezredek óta figyelik a csillagos eget, a gammarobbanásokról azonban a 20. század végéig nem tudtak semmit. A gamma sugarak szabad szemmel nem láthatóak, létezésüket a tudomány a 70-es évek közepéig az atomrobbantásokhoz kötötte.
A hatvanas évek közepén, amikor a szovjetek és az amerikaiak megállapodtak az atomcsend egyezményről, a NASA kifejlesztett egy kémműholdakból álló megfigyelő rendszert, amely a gamma sugarakat is vizsgálva jelezte volna ha a szovjetek atomkísérletet hajtanak végre.
A rendszer az évtized végére működésbe lépett. Az irányítók viszonylag hamar találtak gamma jeleket, amelyek erőssége atomkísérletekre utalt, azonban mindenki legnagyobb meglepetésére a jelek nem a föld irányából jöttek, hanem a világűrből!
Mivel a program katonai irányítás alatt működött, a megfigyeléseket a legszigorúbban titkosították. A Pentagon szakemberei heteken, hónapokon keresztül döbbenten figyelték a gamma kitöréseket, amelyekből egy távoli galaxisban zajló nukleáris háborúra következtettek. Képzelhetjük, milyen súlyos tehertétel lehetett számukra ez a titok!
Aztán az évtized végére, a 70-es évek közepére az asztrofizikusok és csillagászok előálltak a maguk elméletével: a gamma kitörések szupernovarobbanások kísérői, nem pedig egy távoli nukleáris háború melléktermékei. A 90-es években a szupernova elméletek igazolódtak. Sokan megkönnyebbültek...

No comments: