Monday, September 06, 2010

Tablet

A személyi számítógépek új iránya. Nagyon is logikus fejleménye a végső, egyetlen kütyüért folyó versenynek. Valamikor egy évtizeddel ezelőtt azt gondoltuk, hogy a laptop lesz az.
Aztán jöttek az első tenyérben elférő számítógépek (palm), ezt a kihívást még kivédték a laptopok azzal, hogy összementek és netbook-ká alakultak.
A következő versenytárs az okostelefon (iPhone) és a 3G mobilinternet összekapcsolása. Ez már olyan komoly fenyegetés, hogy egyesek szerint ez a kombináció át fogja alakítani az internetet és a felhasználók szokásait (állítólag egyre szűkebb, személyre szabottabb lesz a felhasználás, mert a mobilinternet drága és senki nem akarja számára felesleges dolgokra költeni a drága percdíjat).
Az okostelefonnak viszont megvannak a korlátai. Kijelzője, klaviatúrája pici - persze kiegészítőkkel fel lehet javítani, node akkor már megint ott vagyunk a laptopnál.
Ebből a szempontból logikus lépés a tablet. Amely tulképpen nem más, mint egy felnagyított, érintpőképernyős okostelefon. Telefon operációsrendszerrel, kamerával, mobilinternettel. No és nagy éintőképernyővel, ami alkalmassá teszi a szövegszerkesztésre, tévézésre, játékra meg mindenre, amit egy laptop is tud.
Szóval most itt a nagy versenytárs.
A következő lépés a hajtogatható tablet lesz, mert ezzel a naggyal az a baj, hogy már megint majdnem akkora mint egy kisebb laptop.

No comments: