Saturday, December 31, 2005

2005

Nézzük mik voltak a leglényegesebb események 2005-ben.

Meghatározók voltak a nagy katasztrófák és az elmúlt évekböl itt maradt Harag gyümölcsei:
-Cunami ázsiában, Katrina hurrikán az USA-ban, majd novemberben a pakisztáni földrengés.
-terror Irakban, Londonban. Külvárosi zavargások Párizsban. Irán Izrael elpusztításáról beszél, miközben nukleáris technológiáját fejleszti.

Az USA-t lekötötte Irak, ahol a politikai kibontakozás még nem egyértelmü. A hurrikán és a vele párhuzamosan folyó CIA kiszivárogtatási botrány mélypontra süllyesztette az elnök népszerüségét.

Európa önmagával volt elfoglalva: a luxemburgi elnökség kétes eredménye az SNP paktum lazítása volt. A sikertelen alkotmányos kísérletet követte a júniusi költségvetési válság. A brit elnökség végül - nagyrészt Merkelnek köszönhetöen összetákolt egy keretköltségvetést, amely azonban nagyon messze esik a kibövült EU igényeitöl. "Az Európai Uniót egyszerre gyötrik mozgásszervi, emésztési és tudati problémák" - ahogy Balázs Péter fogalmazott.

Az év talán legfontosabb eseménye az ötmilliós munkanélküliséggel küszködö NSZK politikai irányváltása: a populizmus helyett a problémákkal való öszinte szembenézés jegyében alakult meg a CDU-SPD nagykoalíció és a Merkel kormány. A franciák szolgáltatják a másik döntö eseményt: elutasítják az európai alkotmány t. Ezzel Franciaország észhez téríti az integráció politikusait: lassítani kell.

Oroszország - Putyin még nem döntött. Két éven belül kiderül, hogy félretolja e az alkotmányt, vagy megelégszik azzal, hogy maga választhatja ki utódját. Az ország a magas olajárak következtében erösödik. Energiakészleteit pedig leplezetlenül diplomáciai eszközként használja. Cél: a birodalom további (ukrán forradalommal kezdödö) szétesését megakadályozni.

Kína - a világgazdaság új nagyhatalmának kezében a dollár sorsa. Ereje azonban félelemmel tölti el ázsiai szomszédait. Tajvan, Japán a kinai fenyegetettség hatására militarizálódnak. Kína ugyanakkor sikeresen közeledik az orosz medvéhez és az amerikai dominancia ellen forrongó franciákhoz.

Ázsia - A közel keleten kétségtelen elörelépések történtek: Izarel kivonult Gázából, Szíria kivonult Libanonból.

Itthon a hétköznapokat meghatározta a politikai megosztottság. Az év elsö felét leginkább a kormány 100 lépés terve tematizálta, a második félévtöl kezdve pedig az érzelmi elemekre építö, mozgósító kampány lett meghatározó. Az ország valós problémáiban (költségvetési hiány kezelhetetlensége, 2007-13-as fejlesztési prioritások meghatározása, oktatási reform, közigazgatási reform, romakérdés) továbbra sincs együttmüködés. Az olyan események, mint a márciusi gazdademonstráció, a májusi érettségi botrány, a júniusi köztársasági elnökválasztás, az Orbán/Gyurcsány gazdagodásával kapcsolatos botrányok, az autópályák 'félrekönyvelése' mind-mind a jobb-bal dichotómiában értelmezödnek.

Global issue: pápa halála, Hongkongi WTO forduló, Montreali klímakonferencia.

No comments: