Sunday, March 26, 2006

huszonhat

Fejfájás. Pont akkor, amikor a leginkább figyelni kellene. Na mindegy. Péntekig csak elkészülök a munkával. Kb. 5 oldalt kellene konyögni magamból. Bevezetést, egy végsö értékelést plussz annotációt, amit angolra is le kell fordítani.

Két hét mulva választás. Gyurcsanyék az utolso pillanatig kitartanak taktikájuk mellett. Bármi, amit a fidesz csinál, azt lemásolják. Így aztán a nép nem össze van zavarodva. Pár napja a fideszesek köröztetnek egy mailt a neten, hogy az esztergomi idöközi választási eredmény után fleto megkattant, kivágta a fél kampánycsapatot, toporzékol, megából kikelve ordibál. Erre a szocik azonnal alkezdtek köröztetni egy ellen levelet, miszerint Orbán megkattant...

Hiába no. Nagy a tét. Nem akkora, mint 4 éve, mert most már nem kell belépni a púnióba, meg az állam (nem az ország) nagy kakiban van, a gyöztesre kemény évek várnak, de azért nem árt hatalmon lenni. A hatalom nagy mákony. Egyszerre mindenki kedves veled, szinte korlátlan eröforrásaid lesznek, jót tehetsz, alkothatsz és közben a barátaid száma úgy néz ki gyarapszik...

Minél gyorsabb a hatalom elvesztése, annál drámaibb a kiesö számára. 2002-ben Viktornak két évébe került, mire túllépett a vereségen - hogy ezzel mi nyertünk vagy vesztettünk ki tudja. 2004-ben megyó hihetetlen és nagyot esett. Egyik nap még mindenki kedves, ügyefogyott miniszterelnöke volt, aztán rá egy évvel már ki a fene emlékezett a köztársaság megújítására tett javaslataira??? Kiváncsi vagyok jár e pszichológushoz!

Ha esetleg fleto veszít, az nagy gáz lesz - neki. Mert nagyon sokat küzdött, hogy elérje posztját. Állítom, ezért házasodott! 25-30 éve arra gyúrt, hogy mindenki okos miniszterelnöke legyen! 2004-ben sikerült puccsot végrehajtania. A baloldal viktorává vált. Egyéves regnálása alatt az országból mndent kisajtolt. 10% költségvetési hiány lesz idén (pótköltségvetés borítékolható). A sajtót gyurcsány-show-á alakította; hihetetlen eröforrásokat vezett be! Sírt az ötvenhatosokkal, kitüntette a közgazdász szakmát terrorizáló Feketét; fagyizott a holokauszt emléknapon...mindent megtett...és komoly esélyt kapott az ellenfelétöl: A Fidesz garantáltan nyerne, ha (1) indítana szövetséges pártot és ha (2)nem levitézlett politikusgenerációval vágna neki a harcnak (Deutsch? Pokorni? Viktor? Rogán?)!

Abból a hatalmi pozícióból (kormány, parlament, önkormányzatok, szakszervezetek, sajtó, multik, privatizátor oligarchia, külföldi támogatás, Apró klán teljes fegyverzete, az mszp egy emberként való kiállása) veszíteni szinte lehetetlen! Ha fletonak mégis sikerül, akkor nagyon mély pszichés válságba fog kerülni! Az idokozi választások elvesztése biztos nem esett jól; de a stratégia maradt.

No comments: