Wednesday, March 29, 2006

Választási elörejelzés

Átlagoltam a közvéleménykutatók eredményeit és számításba vettem a hibahatárokat. Így megkaptam azokat a várható intervallumokat, amelyen belül az egyes pártok végezni fognak.

Eredmény:

MSZP: 41,6-46,0 %
Fidesz: 42,4-46,8 %
SZDSZ: 4,7- 5,2 %
MDF: 3,2- 3,5 %
Miép-Jobb: 2,1- 2,3 %
Centrum: 1,0- 1,1 %
Munkáspárt: 1,0- 1,1 %

Nagyon érdekesek a különféle stratégiai elörejelzések. A szondások azt mondják, hogy minden pontosan úgy zajlik mint 4 éve: a fidesz vezet, de a szocialisták úgy jönnek föl, ahogy közeledünk a voksoláshoz. A végén biztos mszp gyözelmet jósolnak...

Az általam végzett gyors számítás alapján szinte bármi megtörténhet: az mszp képes egyedül is nyerni, de a mostani koalíció még akkor sincs biztonságban, ha az szdsz bejut! Elvileg elöállhat akkora fidesz gyözelem, hogy Viktornak sima kormánytöbbsége lesz. Ami biztos: az mdf és a miép nem jut be, söt a fennmaradáshoz szükséges 4% feletti eredmény sem lesz meg - ebben az esetben kapnának akkora állami támogatást, amellyel a háttérintézményeiket fenn tudnák tartani...
Centrum teljesen leírta magát. Kiderült: Kupának csak a párt keretei kellettek - adó és támogatási szempontból. Valódi politikai céljai nincsenek, a centrum mögötti összefogás halott.
A munkáspárt pedig választásról választásra morzsolódik. Ha a reformkommunista mszp támogatoi bázisa öregecskedik, akkor mi lehet a munkáspártnál, eh?

No comments: