Thursday, June 22, 2006

Gyurcsany road show a közgázon

Nem tudom melyik a nagyobb gáz. Tenni valamit és nem tudni, vagy tudni és nem tenni.

Gyurcsany meggyözö volt. Nyilvánvalóvá vált, hogy tudja mi a baj az országgal. Tudja azt is mekkora a baj. Látható, hogy csapata sokféle nézöpontból megvizsgálta a beteget. Söt! Az orvosi konzílium megállapította a gyógymódot is.

Ennek ellenére Gy. nem lépi meg azt, amit kellene.

Helyette maradnak a fals ideológiák. Maradnak azok a remények, hogy majd nekünk sikerül. Marad a jövöbe vetett oktalan optimizmus.

Gy. szerint az a megoldás, ha most megszorítunk, felvállaljuk a magasabb inflációt, a lassabb növekedést. Aztán majd csinálunk reformokat, amelyek majd a távoli jövöben átalakitják a költekezés rendszerét.

Gy. a portugál utat kívánja bejárni (valójában a még rosszabb görög utat járjuk - ott egy évtized kellett a felismeréshez és a fordulathoz). Azt az utat kívánja járni, amelyröl többször és több helyen kiderült nem müködik. Olyannyira nem müködik, hogy tananyag, hogy nem müködik. Az EU-s támogatásból nem lehet felnevelni a hazai tökéseket, akik majd versenyképesek és erösek lesznek. Nem lehet. Tapasztalat és elmélet tanusítja. Az írek, akik ezt akarták csinálni megbuktak. A görögök megbuktak. A portugálok jelenleg recesszióban vannak (a spanyoloknak meg volt már erös vállalataik csatlakozás elött is). A magyar próbálkozás is meg fog bukni.

Miért? Kérdezd a Graphisoft elnökét. Hány cikket irt már a pali arról, hogy a kormányzati tenderekre gyúró vállalkozó esélytelen a valódi piacon. Gy. haverjai biztos tudnak autópályát építeni, de ha elfogy az uniós pénz, akkor mit csinálnak majd??? Semmit. Nyilvánosan keseregnek, kioktatnak, aztán elmennek nyaralni a tengerparti házukba.

A megszoritás pedig itt van. Azért hogy legyen pénz, amiböl felnevelik a tökét. Teljesen abszurd. Saját versenyképességünket rontjuk...tragédia...

Eközben Gy. tudja mi a baj. Leegyszerüsítve: a 13. nyugdíj. Merthogy az teljes egészében hitelböl megy és semmilyen ésszarü alapja nincs: csupán politikai. A nyugdíjasok elmennek szavazni, s ha nincs pénzük, akkor az ellenzékre szavaznak. Ehhez pedig nincs bátorsága a kormánynak ("nekünk politikusoknak").

A bátorság odáig ér, hogy hosszú távon lehetetlenítik el az országot azzal, hogy rossz fejlödési pályára vezetik. Ezzel Mo. generációnyi idöt veszíthet. A lehetöségek pazarlására van bátorság. Ez a baj.

No comments: