Friday, November 10, 2006

"Et maintenant, il faut faire l’Europe!”

„1956. november 6-án Adenauer kancellár Párizsban tárgyalt Mollet miniszterelnökkel. Adenauer kifejtette, hogy a kettős válság – Szuez és Budapest – az amerikaiak felelőssége, akik „pax atomicát” kötöttek a szovjetekkel. Ideje, hogy Európa egyesüljön Amerika ellen. Miközben Adenauer beszélt, Mollet-t váratlanul kihívták a szobából. Eden bejelentette, hogy a britek az Egyesült Államok nyomására eldöntötték -, hogy leállítják az inváziót. Mollet-t ökölcsapásként érte a hír, ami szerinte egyszer s mindenkorra véget vet bármilyen független európai akciónak a világban. Visszatért a német kancellárhoz, és elmondta, hogy mi történt. Döbbent csend után Adenauer ezzel a mondattal fordult francia társához: „És most, éppen ideje, hogy megteremtsük Európát!”

„Europe will be your revenge”

Pineau szerint Adenauer a következőképp nyilatkozott: "Franciaország és Anglia soha nem lesznek az Egyesült Államokkal és a Szovjetúnióval egyenrangú hatalmak. Németország sem. Számukra csupán egyetlen lehetőség kínálkozik, hogy döntő szerephez jussanak a világpolitikában: egyesíteniük kell erőiket Európa alakítására…Európa lesz a bosszú.”

„1956. november eleje jelentős fordulópont a német-francia kapcsolatokban. Nasszer, Hruscsov, Eisenhower és Eden akciói együttes lökést adtak egymás felé a franciáknak és a németeknek…Szinte azonnal, Mollet és Adenauer utasítására, a tárgyalófelek rendezik vitáikat – többnyire a francia álláspont javára… Amikor Walter Hallstein német külügyminiszter folytatni próbálja a francia tengeren túli területek kizárását a Közös Piacból, mert megnövelik a trópusi termékek német importjának költségeit, Adenauer azonnal ráförmed: „Hallstein, elég volt a maga banánjából, kávéjából és kakaójából! Az a mű, amibe belevágtunk, sokkal fontosabb kompromisszumokat kíván, mint e gazdasági engedmények!”

No comments: