Sunday, March 09, 2008

Szociális népszavazás 2008

A demokrácia ünnepe a mai. Végre nem csak előre eldöntött kérdésekben szavazhatunk. Igaz már 2004-ben is volt valódi tétre menő szavazás, akkor döntetlen és eredménytelen lett. Most úgy néz ki, hogy döntő és eredményes lesz. A következményekkel kapcsolatban megoszlanak a vélemények. Valszeg a kormány nem bukik, de ez attól függ, milyen lesz a végeredmény. A középosztály a másfél éves megszorítások után eléggé le van rongyolódva. Szerintem elég egyértelmű lesz az üzenet!
Ami a konkrét kérdéseket illeti, nyilván butaságok, hiszen olyan finanszírozás-technikai kérdések, amelyek szakszerű eldöntése nem a nép feladata. Az egügy és oktatásügy minősége nem függ attól, hogy igen vagy nem a szavazás eredménye. Sokkal jobban függ az állami szabályozástól: az állam mit enged és mit nem! Így tehát végső soron a kérdések arról szólnak, hogy a kormány helyesen működteti e az államot.
Én végső sorban mindhárom kérdésben - a fenti megfontolásból - ellentétesen szavaztam, mint azt egy ideális világban tettem volna. Egy ideális világban van "vizitdíj": a kötelező autóbiztosításhoz hasonlóan a konkrét kezelési költség (amelynek mértékébe a betegnek is van beleszólása) adott százalékát a beteg fizeti. Ugyanebben az utópiában a diákok akármekkora összeget is fizethetnek tandíjként, mivel az egyetemek világszínvonalúak és a diploma átvétele után a munkaerőpiac többezer eurós fizetésekkel várja a szakembereket.
Megnéztem hogyan áll a politikai iránytűm.
Gazdaság + 1,00 jobboldali
Szociális - 1,44 liberális
A liberális jobboldal filozófusai: Friedman, Hayek, Galbraith,
A kapcsolódó weblapon megjelennek a mostani politikusok adatai. Hillary Clinton legközelebb Angela Merkelhez áll. Obama pedig Sarkozyhez. Kezd változni a véleményem. Az európai kormányok tekintetében a dán, finn, svéd, holland kormányok programja liberális jobboldali.

No comments: