Sunday, April 27, 2008

Szakad a koalíció

Történelmi idők. Ma a szadesz megszavazta, hogy kilép a koalícióból. A válságban a szocik szerencséje, hogy van egy hetük. Következő hét háromnapos, majd jön négy szabadnap - éljen május 1. - aztán május 5.-én kezdődik a parlamenti munka. Kb. másflóél héten belül kiderül, mábalhé vagy bukás.
Jó pofák a szadeszosok: miközben a közvéleménykutatók 1-2%-ot mérnek, ők nyugodtan beszélnek arról, hogy nyáron új elnököt választanak, majd kicsit bejáratják és 2009 nyarán 6-7%-kal átugorják a parlamenti küszöböt. Érdekes lesz megnézni, hogy ez a forgatókönyv valósul e meg, vagy a gyurcsányi, amely szerint kisebbségben is lehet gond nélkül kormányozni.
Eheti újságban pogi ezt írja: "Gyakorlatilag megbukott a Gyurcsány-kormány, hosszabb-rövidebb végjátékán csámcsogni nem érdemes. Ma már arról folyik a vita a városban, mit tesz majd a Fidesz, ha kormányra kerül."
Nos, érdekes kérdés mit is lehetne tenni...Nyilván a költségvetést nagyon alaposan át kell nézni. Elképzelhető, hogy egy sor átmeneti intézkedést kellene csinálni (átmeneti adók a gépjárművekre, mobiltelefonokra, külföldi utazásokra, átmeneti befagyasztása vagy eltörlése egyes szociális juttatásoknak, nyugdíjas munkavállalók adózási és járulékfizetési szabályainak szigorítása) és azonnal bevezetni az egykulcsos adót. Világos, hogy mindaddíg, amíg nincs egykulcsos adó döglődni fogunk!
A nagy ellátó rendszerek közül újra kell szabályozni az oktatást. Az államnak meg kell határoznia, miből mennyit képezzenek (5-10 éves távlatban), aztán a szolgáltatók versenyezzenek: ki milyen oktatókkal, milyen infrastruktúrával, milyen munkaerőpiaci referenciákkal képes kielégíteni az igényeket. Nonszensz, hogy közel százezer hely van a felsőoktatásban évfolyamonként, miközben az évfolyamok összlétszáma 60-70 ezer fő. Eleve 30-40% fölösleges kapacitás van a felsőoktatásban! Hasonló racionalizációra van szükség alsó és középső szinten...
Aztán ha akármilyen oknál fogva életet leheltek a gazdaságba, akkor következő lépés az alkotmánymódosítás - a beruházási aranyszabályt be kell építeni. Majd a következő középtávú cél az euró bevezetése kell legyen.

No comments: