Thursday, January 25, 2007

Heti

Ehetiben 7 már létezö technikáról irnak, amelyekkel radikálisan lehetne csökkenteni a világ energiaigényét és üvegházhatású gázkibocsátását.

  1. Szigetelés. Az új külsö-belsö szigetelési technikáknak köszönhetöen akár 30%-kal csökkenthetö az épületek energia számlája. Ma a világ energiaigényének 36%-kát adja a hütés/fütés.
  2. Körte-csere. A CFL(compact fluorescent lamps) körték 80%-kal kevesebb áramot fogyasztanak, mint a hagyományos égök. Ha 2030-ig a világ összes körtéjét lecserélnék új, energiatakarékosra, akkor 650 erömüvet lehetne leszerelni, és csökkenteni lehetne a kivocsátást 700 millió tonna széndioxiddal...
  3. Geotermikus hütés-fütés. Egyes fejlett országokban már a legtöbb új családi házba ezzel a rendszerrel hütenek/fütenek. A geotermikus fütés alig használ külsö energiát. Elterjedésének hatása egyelöre megbecsülhetetlen.
  4. Üzemek átalakítása. Az egyes ipari folyamatok tervezésénél figyelembe kell venni az energiahatékonyságot. A BASF Ludwigshafeni üzemében az egyes vegyi anyagok termelésekor keletkezö hö és energia állítja elö a következö anyagot. A termelési folyamatok átszervezésével 70%-kal csökkent az energiaigény - mindez évi 200 millió Euros költségcsökkenést jelent a gyárnak.
  5. Diesel-híbrid autók. Elterjedésük felére csökkentheti az üzemanyag fogyasztást.
  6. A kategóriás háztartási gépek. Ha minden gépet A kategóriásra cserélnének a világon, akkor felére csökkenne a háztartások energiafogyasztása!
  7. Öko-lízing: a pénzügyes megfinanszírozza a korszerüsítést, majd éveken keresztül megkapja annak egy részét, amit az ügyfél a csökkentett energiafogyasztásán keresztül megtakarít.

No comments: