Friday, May 23, 2008

Minimanual for urban guerilla

Marighella néhány jó tanácsa a városi gerilláknak. Főleg jól hasznosítható, ha mondjuk az embör meg néhány pajtása el akarja foglalni a tévé székházat.
Először is: a tömeget két részre kell osztani, az egyik a rendőroszloppal szemben áll, a másik oldalból támad. A két oszlop tevékenységét össze kell hangolni, hogy ne egymást dobálják...
Másodszor: a környéket alaposan fel kell deríteni. Az olyan magaslatokat - épület tetőket - ahonnan meg lehet lógni - van alternatív kijárat - el kell foglalni, hogy a rendőröket felülről is bombázni lehessen.
Harmadszor: a tömegben alkalmazni kell a net in the net taktikát. Azaz: a rendőrök megpróbálhatják kiemelni a tömegből a főkolomposokat. Ezt meg kell akadályozni: a tömegbe betörő kis rendőr csoportokat (net) a gerilla netnek le kell fegyvereznie és el kell rongyolnia. A net in the net másik feladata, hogy a zavargó tömegben megbújva fegyvereket, technológiát és információt szerezzen az ellenségtől - pl. mielőtt a rendőrautót felgyújtják át kell kutatni, hátha van benne valami használható!
Szóval van ám néhány egyszerű "jótanács", amivel komollyá lehet fordítani egy-egy tüntetést. Látható, ha valaki komoly ember zavargást, lázadást szervez, akkor az nem olyan, mint a 2006 őszi vagy 2007 márciusi...az sokkal durvább...

No comments: