Saturday, May 17, 2008

Mizéria

Egy régi kedves dilemmát dolgoztam fel asuson. Makrogazdasági célok közötti választás dilemmái: az ismerős mizéria, egyensúlytalanság és népszerűtlenségi indexek.
A vizsgálat alapja 2000-2007 magyar makroadatok (infláció, GDP, FFMH, deficit, munkanélküliség).
A mizéria index (infláció és munkanélküliség) 16 és 10% között mozgott. Talán a legkevésbé érdekes adatsor. A periódus elején az infláció húzta fel, minimuma 2003-ban volt 10,6%, amikor a Járai jegybank beerősítette a forintot, 3,6%-ra küldve az inflációt. 2007-es emelkedése is inflációs jelenség, a munkanélküliség 2005 óta 7% felett van és nem mozog nagy mértékben.
Az egyensúlytalanság index a költségvetési deficitből és a FFMH kétszereséből áll. Ez az index 11-ről 20 % körülire ugrott 2002-ben. 2007-ben sikerült letornászni 12,7%-ra.
A népszerűtlenségi index az index minusz 3szor a reál GNP növekedés. Ezt a mutatót nem tudtam megcsinálni, mert reál GNP adatot nem találtam. Valószínűleg a reálfogyasztással lehetne közelíteni a mutatót. GDP adatokkal viszont megcsináltam és érdekes eredménye lett.
A népszerűtlenségi index inverz függvénye majdnem párhuzamosan halad az egyensúlytalanságival!
Átlag 10,2% a kettő közötti távolság, de majdnem párhuzamosan változnak. Tehát ha emelkedik az egyensúlytalanság, vagyis romlik az egyensúly, akkor vele párhuzamosan emelkedik a népszerűségi index is!

No comments: