Saturday, October 01, 2005

Timy szerint...

timy szerint az elso utazási irodát 1850-ben Thomas Cook alapította Londonban. Az ipari forradalom és a gyarmatosítások során a gazdag angoloknak igényük támadt az utazgatásra.

Természetesen a jelenség nem újkori. Timy téved. Az elso utazási szolgáltatok, ha tetszik irodák az ókori Rómában születtek. A császári jólét, a rabszolgatartó gazdagság termelte ki az elso turistákat.

Minden akkor indult be, amikor Marcus Agrippa, egy háborús veterán vezetésével ie. 5-ben megrajzolták az addigi történelem legpontosabb világ-térképét. A húszméter magas és tízméter széles térkép hónapokon keresztül tartotta izgalomban a rómaiakat; egyszerre kinyílt a világ, az emberek rájöttek valójában mekkora birodalomban élnek, s mennyi-mennyi csoda, látványosság van köröttük!
Másfél évtizeden belül kiépült a turisztikai ipar infrastruktúrája:a birodalmi utak mentén vendégfogadók épültek, a nagyvárosokban müsztagógok(idegenvezetök) kezdtek dolgozni, Nápoly környékén kiépült az elsö tengerparti üdülöövezet, Baiae, a mediterráneum éjszakai életének szülöhelye.

Baiae partjain alakult ki az esti korzózás szokása is. A latin turisták mielött megtértek volna villájukba, lementek a partra sétálni - egyfajta elöjáték gyanánt - megmutatták gazdagságukat, találkoztak - s ha már így volt - egy-két pohár bor mellett beszédbe elegyedtek ismeröseikkel.

-.-

No comments: