Wednesday, August 13, 2008

Hatnapos?

Még nem tudni, hogy véget ért-e a grúz-orosz háború. Tegnap Medvegyev elnök behivatta a katonai vezetőket az irodájába és élő adásban állította le a harci cselekményeket, mondván az agresszort megbüntette Oroszország.
Nos a hiteles beszámolókra még várni kell, de úgy néz ki rekonstruálni lehet az orosz hadműveleteket. Első lépésben frontális támadást indítottak a dél-oszét területen lévő grúz erők ellen. Eközben megindult a légi hadjárat.
A következő lépésben blokád alá vették Grúziát: lebombázták a legnagyobb kikötőt, majd a fekete-tengeri flotta körbefogta a grúz partokat, kilőttek 2-3 grúz hadihajót. A második napra az orosz légierő majdnem teljes légi fölényt ért el, így nyugodtan szétbombázhatta a grúz hadiipart, a nemzetközi repteret.
A grúzok a harmadik napon elhagyták Dél-Oszétiát. Ekkor már vert seregként.
A negyedik napon az orosz hadvezetés megnyitotta az abkház frontot, és észak-nyugatról dél-keleti irányban benyomult Grúziába, lényeges ellenállás nélkül. Ezzel kettévágta Grúziát. A grúz erőket visszavonták a főváros védelmére.
Mielőtt azonban megindult volna az orosz hadsereg a főváros ostromára, Medvegyev leállította hadműveleteket.
A balti-lengyel-ukrán politikusok szerint azonban ez még nem a hadjárat vége. Szerintük Oroszország csak erőt gyűjt, egy második csapásra, ezúttal a főváros ellen.

No comments: