Friday, August 29, 2008

Őszi szezon

A magyar politik nem várt szeptemberig az őszi politikai szezon beindításával. gyurcsányi párt offenzívában van: legjobb védekezés a támadás! Támadás újabb programmal, ezúttal ismét - a választások közeledtével - adócsökkentéssel. A történet elég bonyolult, épp ezért ádáz viták témája, de a lényeg kb. 150-180 milliárdos könnyítés 2009-ben.
Ez azonban nem fog semmi jelentős változást hozni a gazdasági teljesítményben: az adócsökkentés mértéke nem változtat azon a tényen, hogy a magas kamatszint illetve a magas osztalék és nyereségadó miatt Mo.-on nem éri meg termelő beruházást végrehajtani kivéve, ha a kormány külön megállapodásban kedvezményeket garantál.
Az új program semmi másra nem jó, mint az őszi hujulésre...az adócsökkentés most csak hatalomtechnikai eszköz: a miniszterelnök tematizálhatja a közbeszédet. Az szdsz pedig kap egy indokot, hogy megszavazhassa a költségvetést, hogy a jövő évet is végigdöglődhesse az ország.
---
A másik téma: Oroszország
Azt hiszem az oroszok nem tudják mekkora szivességet tesznek az európai integrációnak. A nyílt fenyegetés, miszerint elzárják az olajcsapokat, ha a hétvégén az EU tanács keménykedik a lehető legbutább dolog, amit az oroszok csinálhattak. Ezzel ugyanis teljesen egyértelművé vált a helyzet. Oroszország nyíltan zsarolja Európát. Ezt egyetlen komoly politikai közösség sem engedheti meg magának. Még azok sem, akik egyébként kulturális, nyelvi vagy üzleti okok miatt hajlottak volna a megbékítésre.
A nyílt zsarolás következtében az európai nagyhatalmak lépéskényszerbe kerültek. A lehetséges opciók száma véges és ezek alapvetően egybeesnek az integráció legszükségesebb fejlődési irányaival.
Valószínű, hogy elsőre erőtlennek tűnő válaszok születnek - ejnye/bejnye - de alapvetően a kormányfők meg fognak futamodni.
Hosszú távon azonban a válaszok nem lehetnek mások mint:
- ütőképes európai hadsereg létrehozása, közös költségvetéssel, önálló katonai-stratégiai képességekkel
- közös európai politika az energiafüggőség csökkentésére, technológiaváltással, alternatív forrásokkal
- szankciók az orosz tőke behatolásával szemben
- orosz behatolás kiszorítása az EU befolyási övezeteiből
- erőteljes anyagi és ideológiai támogatás a demokratikus ellenzéknek Oroszországban és az orosz szövetséges diktatúrákban

No comments: