Sunday, October 01, 2006

Extreme digital

Digitális kamerák világa. Egészen döbbenetes látszat világ.

A boltban hosszú pultokon állnak a modellek. A kínálat teljesen átláthatatlan: a százhúsz ezres pont ugyanazt tudja mint az ötvenezres.

Canon, Fuji, Nikon, Sony, Panasonic, Olympus, Samsung, Kodak...Mind-mind ugyanazokat a formákat, színeket adják, a gépeik pontosan ugyanolyan felesleges technikai képességekkel rendelkeznek: 4Mpixelnél többre csak a professzionális fotósoknak van szükségük. A 3-5x optikai nagyításnál sem kell több. A sok kütyü, bizbasz szolgáltatás, amikért extra tízezreket kérnek, teljesen értelmetlen a hétköznapi fotósnak: szinte tökéletes képeket lehet készíteni a legolcsóbb húszezres géppel is! 5-6 évvel ezelött sima, (néhányezres) filmes gépekkel is gyönyörü képeket csináltunk - semmi szükség nem volt a bonyolult elektronikára!

A digitális kamera világában nem fényképezö gépet adnak el...az ötven-hetven-százötven ezredért beavatottá válsz: beavatottá egy drága, de rendkívül divatos hobbiba; a digitális, mindentfényképezö turista világába. A sok használhatatlan szolgáltatás nem azért kell, hogy éjjel szálló virágport fényképezzél, hanem hogy meglegyen az elvi képességed rá!

A polcokon sorakozó gépek ára 90%-ban attól függ, hogy mennyire új illetve mennyire szép a készülék: nem a benne található kütyüktöl és szolgáltatásoktól. De még csak nem is a készülék által készitett képek minöségétöl; a dpreview oldalán többszáz gépröl irnak. A felhasználók értékeléseiböl adódó átlagok sehol nem mennek a 4-es szint alá - tehát az internetezök szerint mindegyik piacon lévö gép legalább "jó" - és érdekes módon sehol nem mennek 4.5 - tehát csak "jó" és "picit jobb" gépek vannak(?) - fölé!

Minderre a látszat világra egy évi 2 milliárd dolláros üzletág épül. Világszerte százmillió digitális kamerát adnak el - ebböl 30 milliót Európában. A többszázmillió vásárló pedig szenved a boltban: a szép, új drágát, vagy az olcsó kocka gépet vegye? Komolyan gondolkodik: melyik márka, forma illik az identitásához.

A látszat világok jellemzöje az összekacsintás: én tudom, hogy te is tudod...mindketten tudjuk, hogy be fogsz engem csapni, de nekem ez jó, ugyhogy kérlek ne valld be, hogy átversz, ne ismerd el, hogy becsapsz!

Hmm...ismerös...

No comments: