Tuesday, October 03, 2006

Önkormányzati választások után

Szokássá vált, hogy a fontosabb események után rövid bejegyzést teszek. Most jön a vasárnapi választások utáni helyzetkép!

1, A fidesz nagy gyözelmet aratott...

"Önkormányzati választások 2006. A választásokon egyértelmű győzelmet arat a Fidesz. A párt 18 megyében abszolút többségbe kerül, Heves megyében a mandátumok 50%-át szerzi meg. A megyei jogú városokban 16 (Kecskemét, Békéscsaba, Hódmezővásárhely, Győr, Sopron, Debrecen, Eger, Szolnok, Tatabánya, Salgótarján, Érd, Kaposvár, Szekszárd, Veszprém, Nagykanizsa, Zalaegerszeg) -7 (Pécs, Miskolc, Szeged, Dunaújváros, Székesfehérvár, Nyíregyháza, Szombathely) arányban az ellenzék nyer. Budapest 22 kerületéből 8-at szerez az ellenzék, a fővárosi listán 42%-kal a Fidesz nyer."

2, Az önkormányzati gyözelmek általában elökészitik az nagy választási gyözelmeket. Ugyanis a helyi választásokon megméretödnek a jövö politikusai is. Ha helyesen értelmezik az eredményeket, akkor könnyen kiderül ki mennyire alkalmas jelölt 2010-ben. Ha ezt a logikát követjök, akkor:

3, a polgári oldal következö vezetöje Kósa lehet, aki 74%-kot (!!!!!!!) kapott Debrecenben. Érdemes lenne utánanézni, volt e már ehhez hasonló elsöprö gyözelme bárkinek! Ugyanakkor azt is ki lehet jelenteni, hogy pl. Kupper András alkalmatlan. Ebben a kedvezö légkörben sem volt képes legyözni szociálista ellenfelét - nem volt meglepetés!

4, A választás legnagyobb vesztesei a liberálisok. A tavaszi felvirágzás után most nagyot koppantak. A föpolgármesteri cimet megtartották, de szinte minden mást elvesztettek. Az szdsz mára teljes egészében egy pesti rétegpárt lett.

5, Szocialistáéknál lassan érlelödik a vereség keserü ize: Juhász 19:10kor arról beszélt, hogy a kormány a helyén marad, mert a 8 ezer milliárdot jól kell elkölteni. Remélhetöleg maradt nekik egy kis narancsos bukta tavaszról - mélyhütöbe eláll...Tulképpen a mostani nagy vereséggel fizettek a tavaszi gyözelemért, tehát összességében - ha lehet ilyen cinikusan gondolkodni - még mindig megérte nekik: tavasszal a siker oka az volt, hogy a szép, modern európai jövö igérete mellett mindenre volt pénz - hitelböl. Ezt a hitelt valamikor vissza kell fizetni: magasabb adókkal kevesebb kiadással. És a fekete leves még hátravan. Az ezermilliárdos megszorítás jövöre jön: a jó idö miatt még a magasabb gázárak sem érzödtek a választási eredményen!

6, Tovább bonyolitva: ha a lakosság megérzi a megszoritásokat, akkor a szocialista párt úgy fog elolvadni, mint az ÁVH 1956 októberében. Nyilvánvaló, hogy ezt emeszpéék is tudják - vagyis vagy rituális öngyilkosságot követnek el, vagy változtatnak. maximálisan el tudok képzelni egy olyan forgatókönyvet, hogy Fleto helyett jön egy szamár, akit kicsinálnak másfél év alatt, aztán valamikor 2008 körül visszatér az igazságos gyurcsányi és megint visszahozza a kormányzást...

No comments: